س : با وجود تصفیه منزل های بزرگ شهری , چرا بایستی از دستگاه تصفیه آب استفاده نمود؟
ج : به صورت کلی , فرایند تصفیه آب در تصفیه منزل های بزرگ شهری عبارتند از :
- آشغالگیری
- تصفیه نخستین ( مشتمل بر کلرزنی و هوادهی برای حذف آهن و منگنز )
- ته نشینی مقدماتی
- منعقد و لخته سازی
- سختیگیری
- فیلتراسیون
- ضدعفونی کردن
- ذخیره سازی
به این ترتیب برای حذف املاح و مواد زیان آور مو جود در آب , همچون نیترات , آرسنیک , سموم کشاورزی , فلزات سنگین وزن و . . . عملیاتی انجام نمیشود . برای حذف چنین موادی می بایست از طریق اسمز معکوس , که در دستگاه های یکسری سطح ای خانگی بکار گرفته میشود , استفاده نمود .
س : چرا از سیستم اسمز معکوس برای تصفیه آب شهری استفاده نمی شود؟
ج : هر آدم به صورت معمول روزمره نزدیک به 2 لیتر آب مینوشد , این در حالی است که برای بقیه مصارف از قبیل استحمام , شستن ظرف ها و جامه ها و . . . به 300 تا 800 لیتر طی روز آب نیاز داراست . از آنجایی که تصفیه آب با اسمز معکوس روش پرهزینه ای است , نباید برای ساخت آب مصرفی جهت شستشو مورد استفاده قرار گیرد . زیرا ابدا ضرورتی ندارد که کیفیت آبآشامیدنی با آبیرنگ که برای مصارف همگانی در لحاظ گرفته می گردد یکسان باشد . از طرفی هنگام توزیع آب در کانال ی شهری احتمال ورود موادی همچون زنگ آهن و سرب و . . . به باطن آب موجود هست , در فیض آبی رنگ که در منازل توزیع میشود کیفیت خویش را از دست خواهد بخشید . پس خوب تر این است که برای ایجاد آب آشامیدنی به میزان 2 لیتر در طول روز برای هر نفر از یک سیستم تصفیه آب خانگی مطلوب مصرف شود .
س : مواد زیان آور همچون نیترات و فلزات سنگین وزن و . . . به چه شکل وارد آبآشامیدنی می شوند؟
ج : منابع تامین آبشرب بیشتر مشتمل بر منابع زیرزمینی و آب پشت سدها میباشند . به این ترتیب بایستی بررسی گردد که چه عواملی میتوانند موجب آلوده و کثیف شدن منابع آب شوند . همانطوریکه میدانیم چاههای جذبی فاضلاب و استفاده از کودهای حیوانی و انسانی در مزارع موجب نفوذ بعضا از آلاینده ها مثل نیترات به درون منابع آب زیرزمینی میشوند . نیز چنین این آلاینده ها از روش روان شدن آبهای سطحی و آمدن آنها به جویبارها و رودها و در غایت آب پشت سدها , موجب کثیف شدن این منابع هم میگردند . بایستی در حیث داشت که با ارتقاء جمعیت , منابع کثیف کننده هم زیادتر می گردند کهاین فرمان موجب میشود که مرتباً بر میزان آلاینده ها در منابع آبیرنگ افزوده گردد . درین دربین نقش صنعت های آلاینده را هم نباید فراموش نمود .
- ۹۶/۱۰/۱۱